Totul despre saune
Instructiunile de mai de jos au menirea de a veni in intampinarea clientilor pentru a le raspunde la cateva aspecte legate de utilizarea unei cabine de sauna. Acest material se doreste a fi un ghid general de cum sa te folosesti si sa te bucuri de propria sauna. In cele ce urmeaza regasiti trecuti in revista principalii pasi in ceea ce priveste utilizarea saunei uscate:
PASUL I: CONECTATI INCALZITORUL HELO
Panoul de control al incalzitorului pentru sauna poate fi atat intern (inclus in structura incalzitorului pentru sauna) cat si exterior ( panou de control ce poate fi montat pe peretele exterior al saunei). Modul de a controla atat timpul de functionare al incalzitorului HELO cat si al termostatului este acelasi atat pentru panoul de control exterior cat si pentru cel inclus in structura incalzitorului HELO.
Astfel fiecare panou de control are inclus atat un ceas programator cat si un termostat. Ceasul programator permite in mod normal o functionare de 4 ore precum si posibilitatea presetarii perioadei de timp la care incalzitorul de sauna sa se declanseze automat ( acest incalzitor HELO poate fi programat sa porneasca cu o intarziere de la 1 ora la 8 ore. Astfel daca acum ceasul arata orele 13 si dorim ca incalzitorul sa se decanseze automat peste aproximativ o ora trebuie sa il setam astfel incat rasucind ceasul programator pana cand indicatorul este pozitionat in dreptul orei 1 afisate pe scala incalzitorului dupa cele 4 gradatii ale orelor normale de functionare ale incalzitorului. Odata programat astfel incalzitorul se va declansa automat la orele 14.00).
Pentru a ridica temperatura saunei la cea recomandata pentru o sauna reusita avem nevoie de rasucirea termostatului pana la 2/3 din scala de gradatie a acestuia. Experienta ne va ajuta sa setam termostatul la temperatura dorita si confortabila organismului fiecaruia dintre noi. Temperatura normala pentru o sauna reusita poate varia intre 60 – 90 de grade Celsius.
PASUL II: ASIGURATIVA CA ESTE APA IN GALEATA DE SAUNA.
Folositi intotdeauna apa proaspata de fiecare data cand faceti sauna (nu utilizati niciodata apa dintr-un spa sau din bazinul piscinei – deoarece de cele mai multe ori apa contine chimicale).
PASUL III: ASTEPTATI SETAREA TEMPERATURII DORITE
Odata programat incalzitorul este necesar a se astepta ca in interiorul saunei sa se atinga temperatura dorita. Aceasta se atinge in mod normal in aproximativ 30 – 60 minute.
PASUL IV: FACETI UN DUS CALD SI APOI INTRATI IN SAUNA FARA A VA FI USCAT IN PREALABIL
Faceti un dus cald dupa care intrati in sauna fara a va fi uscat in prealabil.
Porniti sistemul de ventilatie a aerului in interiorul saunei pentru a putea asigura o ventilatie cat mai buna a aerului.
Este recomandat ca acest sistem de ventilatie sa fie instalat in partea inferioara a saunei sub banchete pentru a preveni intalnirea a doi curenti de aer cu variatii mari de temperatura.
PASUL V: NU STATI MAI MULT DECAT ESTE CAZUL
Intotdeauna timpul petrecut in sauna nu trebuie sa induca o stare de disconfort.
Este suficient sa stai in sauna atata timp cat organismul se incalzeste si incepe sa transpire (perioada maxim care este recomandata a o petrece in interiorul saunei este de maxim15min/sedinta).
Dupa fiecare sedinta se recomanda un dus; abordati o noua sedinta de sauna calmat; perioada de repaus intre fiecare sedinta de sauna se stabileste in functie de confortul fiecaruia dintre noi.
Fixati temperatura la un nivel care sa va asigure confortul pe care il doriti.
Utilizati apa calduta din galetusa pentru a arunca peste pietrele vulcanice generand astfel aburi extremi de importanti pe parcursul unei sedinte de sauna.
Neutilizand apa , nivelul umiditatii din interiorul saunei poate fi mai scazut cu cel putin 10% decat nivelul care s-ar obtine prin folosirea apei.
Majoritatea celor care se bucura de confortul creat de sedintele de sauna uscata prefera sa foloseasca apa.
PASUL VI: FINALUL SEDINTEI COINCIDE CU OPRIREA INCALZITORULUI
La terminarea sedintei, cand v-ati hotarat sa va retrageti , opriti incalzitorul setand ceasul in pozitia”0”.
Termostatul poate fi lasat in aceeasi pozitie la care a fost setat pe parcursul sedintei, fara nici un fel de probleme.
Faceti din nou dus, suficient de rece pentru a permite inchiderea porilor pieli.
MENTENANTA CABINA SAUNA USCATA
Asigurand un nivel minim de mentenanta puteti pastra sauna in conditii excelente. Cele ce urmeaza reprezinta un ghid general de cum sa utilizam si sa mentinem sauna uscata in conditii dintre cele mai optime:
PASUL I:
Nu vopsiti si nu tratati lemnul de interior cu nici un fel de substanta (vopsea, lac etc) aceasta deoarece lemnul trebuie sa respire. De asemenea completarile artificiale (adaugirile gen vopsea, lac) pot duce la ridicarea nivelului de incalzire la baza lemnului creand premizele ca aburi degajati sa patrunda astfel in lemn.
PASUL II:
Cea mai simpla metoda de a intretine o sauna este de a avea la indemana o perie de curatare. Intotdeauna este indicat ca ultima persoana care utilizeaza sauna sa curete banchetele, peretii si tetierele. Acest ritual care nu poate depasi mai mult de 30 de secunde va pastra si mentine aspectul saunei cat mai placut pe o perioada cat mai indelungata de timp. Acest procedeu va preveni utilizarea in viitor a oricarei alte substante in afara de apa curata in vederea curatarii lemnului de sauna.
PASUL III:
Dupa ce ati terminat sedintele de sauna uscata…parasiti sauna lasand usa deschisa pentru a asigura o ventilatie completa. Incalzitorul incins va ajuta la uscarea completa a saunei precum si a zonei aferente dusului (aceasta in conditiile in care zona dusului va fi amplasata in imediata apropiere a saunei).
PASUL IV:
Daca dintr-un motiv sau altul sauna se va murdari nu ezitati a utiliza din nou peria de curatare utilizand o apa calduta ( nicidecum rece) cu putin detergent.
PASUL V:
In functie de cat de des utilizati sauna, ocazional folositi mopul pentru a curata podeaua (intotdeauna folosind un lichid deodorizant de curatare).
Nota: aceste simple proceduri va vor ajuta sa va mentineti sauna intr-o cat mai buna stare, cu un miros si aspect placut.
BENEFICIILE UTILIZARII SAUNEI USCATE
Lucruri de stiut despre beneficiile saunei uscate.
“ Experienta utilizarii saunei difera de la o persoana la alta; dar cu totii veti fi de acord ca prin utilizarea saunei beneficiati de un mediu constructiv atat pe plan mintal cat si psihic”
•Arderea caloriilor - datorita accelerarii metabolismului pe perioada unei sedinte de sauna si a pierderii energiei necesare pentru a transpira, pana la 300 de calorii se pot pierde la o singura sedinta de sauna. (acest lucru este echivalent cu arderea caloriilor alergand 2-3 mile);
•Ritmul cardiac – ritmul cardio-respirator se va intensifica atunci cand corpul va fi expus la temperaturi inalte, ritm ce va imbunatati circulatia sangelui in organism;
•Induce o stare relaxanta de somn profund – sauna poate fi de asemenea indicata a fi folosita inainte de culcare pentru a induce o stare de somn profund. De asemenea are un efect benefic asupra sinusurilor;
•Recreerea – un efect social benefic – experienta unei saune uscate se poate constitui intr-un mediu cat se poate de placut. Poate fi impartasita aceasta senzatie de confort si relaxare atat cu cei dragi (familie) cat si cu prietenii;
•Relaxarea masei musculare – prin intermediul sedintelor de sauna te poti bucura atat de o relaxare totala a sistemului muscular cat si de inlaturarea senzatiilor de durere provocate de anumite afectiuni(reumatism sau alte probleme legate de articulatii);
•Eliminarea toxinelor – prin efectul de transpiratie, unul dintre beneficiile saunei consta in eliminarea toxinelor din organism ca nichelul, mercurul etc;
•Curata si tonifica pielea – induce un efect vizibil de improspatare, intinerire a pielii fetei. Prin efectul de sauna, odata cu deschiderea porilor pielii si eliminarii toxinelor din organism se induce un efect vizibil de inviorare, prospetime;
•Eliminarea stresului – unul dintre cele mai importante beneficii ale sedintelor de sauna consta in eliminarea stresului acumulat pe durata unei zile obisnuite de munca.