Piscine monobloc - Piscine cu deversare; piscine cu luciu de apa; piscine cota zero - Piscine cu skimere; piscine cu prea plin
Ce trebuie sa stim despre piscine? Ce inseamna echipament pentru piscine? Cum definim cum alegem echipamentul pentru piscina astfel incat acesta sa fie bine proportionat in raport cu principalele caracteristici ale piscinei:
- volum de apa; suprafata de apa; piscina cu deversare; piscina cu prea plin; piscina cu skimer etc.
Cate tipuri de piscine sunt si care dintre aceste variante corespunde cat mai bine la asteptarile, bugetul si locatia de care se dispune?
In cele ce urmeaza echipa consult-pools.ro isi propune sa treaca in revista principalele variante de piscine:
- piscine cu structura de beton care pot fi piscine cu skimere sau piscine cu luciu de apa (cu deversare sau cu cota zero);
- piscine cu structura din panouri de otel unde gasim de asemenea posibilitatea optarii atat pentru piscinele cu luciu de apa - cota zero cat si pentru piscinele cu skimere;
- piscine monobloc:fabricate din straturi succesive de rasini poliesterice de inalta calitate, armate cu fibra de sticla avand in interior o structura tip sandwich,
tehnologie care le asigura o suprafata extrem de fina si o foarte mare rezistenta si o lunga durata de viata.
Cum determinam volum de apa pentru piscina pe care o avem in vedere sau cum putem determina cat mai exact volumul de apa ce caracterizeaza piscina pe care o detinem si de care dorim a ne bucura in cele mai bune conditii?
Volumul piscinei
Inainte de a incepe proiectarea piscinei pe care o dorim trebuie sa cunoastem volumul de apa pe care dorim sa-l avem. Acesta este un indicator extrem de important in stabilirea sistemului de filtrare si recirculare al apei in piscina.
De asemenea fara un sistem de filtrare adecvat si fara un volum de apa bine determinat nu vom putea determina si stabili cu exactitate un tratament si o dozare a apei din piscina adecvate.
In cazul in care piscina are urmatoarele forme( patrat sau dreptunghi, oval sau cerc) volumul piscinei se calculeaza astfel:
- in cazul formei regulate dreptunghi sau patrat avem: L* l * h = volumul piscinei;
- in cazul piscinelor ovale avem urmatorul volum: L* l * h * 0,89 = volumul piscinei;
- in cazul piscinelor in cerc avem urmatorul volum: L * l * h * 0,78 = volumul piscinei.
Nota: L = lungimea piscinei; l = latimea piscinei; h = inaltimea medie a piscinei; 0,89 respectiv 0,79 coeficientul care se ia in calcul pentru calcularea respectivelor tipuri de piscine.
Echipamentele standard si cele optionale si rolul lor in componenta unei piscine
Echipamentele componente ce se regasesc sau se pot regasi in structura fiecarei piscine se impart in cateva mari categorii:
- echipamente filtrare: pompe recirculare, filtre piscine, panouri de control;
- elementele albe de inglobat in structura piscinei: skimerele, duze de admisie-refulare a apei in piscina; duzele de suctiune; sifonul piscinei- scurgerea aferenta fiecarei piscine; partile albe-nisa de incastrare aferenta atat proiectoarelor subacvatice cat si sistemelor de inot contra-curent etc;
- echipamentele de incalzire a apei din piscina: schimbatoarele de caldura
- echipamentele de tratare a apei din piscina atat manuale cat si automate: pompe de dozaj manuale; pompe de dozaj automate; sisteme de tratare a apei pe baza de clor sau oxigen activ; sisteme de tratare a apei prin electroliza sarii (electrolizor de sare Limpido) etc;
- echipamentele periferice-optionale: sisteme de inot contra-curent; sisteme de masaj prin bule de aer; caderi de apa cu circuit separat (sifon, pompa de recirculare a apei) etc.
Incalzire piscina - necesar de caldura pentru piscine
Din punct de vedere al necesarului de caldura pentru piscine si ai parametrilor climatici putem considera ca exista doua tipuri de piscine:
- piscine inchise - sau piscinele montate in interiorul unor cladiri;
- piscine deschise - sau piscinele montate in aer liber;
Plecand de la calculul necesarului de caldura al piscinelor, putem considera ca piscinele deschise se caracterizeaza prin doua perioade de exploatare, perioade marcate prin sarcini termice diferite:
- perioade in care piscina este descoperita: de regula ziua - atunci cand piscina este utilizata;
- perioade in care piscina este acoperita: de regula noaptea - atunci cand piscina nu este utilizata;
Componentele necesarului de caldura al piscinelor sunt urmatoarele:
- fluxul de caldura datorat evaporarii;
- fluxul de caldura datorat convectiei la suprafata apei;
- fluxul de caldura transmis prin peretii piscinei;
- fluxul de caldura necesar pentru incalzirea apei proaspete;
- fluxul de caldura datorat radiatiei solare, parametru luat in considerare numai in cazul piscinelor deschise.